Toeslagen

Er is al heel veel gezegd over de toeslagen, en dat het gigantisch mis gaat bij deze afdeling van de belastingdienst. Het is misschien goed dat deze afdeling een zelfstandig leven gaat leiden onder een eigen direcie. Echter voorzie ik ook daar problemen.

De overdracht van inkomensgegevens bijvoorbeeld. Nu heeft de afdeling toeslagen al direct uw gegevens om te bepalen of u in aanmerking komt voor zorg-, huur-, of kinderopvangtoeslag. In de toekomst zal dat dus niet meer vanzelfsprekend zijn dat die gegevens worden doorgespeeld maar zult u waarschijnlijk zelf verantwoordelijk zijn om het aan “Toeslagen” door te geven.

En daar zit al een groot deel van de ellende die mensen nu al hebben met de toeslagen. Velen durven al geen toeslagen meer aan te vragen vanwege de kans om steeds weer te moeten terug betalen.

Laat me het probleem uitleggen. Leest u even mee waar het mis gaat.

Bij het aanvragen van toeslagen moet de aanvrager zelf een inschatting maken van het inkomen dat het komende jaar verdiend zal worden. Deze schatting is, in tegenstelling tot wat velen denken, niet van invloed op hun inkomstenbelasting.

Mijn advies is altijd om deze schatting reëel te houden maar wel aan de hoge kant. Schat u te laag dan zult u een naheffing krijgen. Hoe moeilijk het inschatten ook kan zijn, bijvoorbeeld omdat u verwacht ander werk te krijgen, probeer toch iets te hoog tin te schatten. Dit zorgt ervoor dat u wellicht het hele jaar niet veel toeslag krijgt, maar als u te hoog hebt geschat krijgt u te weinig toeslag maar dat wordt dan aan een jaar later verrekend en zult u het restant uitbetaald krijgen. Een leuk spaarpotje; toch? 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *